We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.
Ürtiker (kurdeşen), ortaya çıkıp kısa sürede kaybolabilen deride kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı ataklarıyla karakterize bir hastalıktır. En sık rastlanan deri hastalıklarından biridir.
En sık tetikleyici faktörler:
1. Enfeksiyonlar: Özellikle nezle, grip gibi akut üst solunum yolu enfeksiyonları.
2. İlaçlar: Her türlü ilaç ürtikere neden olabilir, fakat ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antibiyotikler daha sık neden olan ilaçlardır. Ayrıca bazı tansiyon ilaçları (ACE inhibitörleri) anjioödeme neden olabilmektedir.
3. Alkol, gıda ve gıda katkı maddeleri: Nadir olarak fındık, ceviz, balık, domates ve çilek gibi yiyecekler de ürtikerden sorumlu olabilmektedirler.
4. Ev tozları, hayvan tüyü gibi bazı allerjenler
5. Bağırsak parazitleri
6. Aşırı stres
7. Fiziksel faktörler
Ürtikerin tedavisi
Ürtikerde en önemli olan ürtikeri kötüleştiren etkenlerden sakınmaktır. Ürtiker tedavisi süresince doktorunuzun size önereceği bazı gıda maddeleri ve ilaçlardan uzak durmak gerekmektedir. Gereksiz yere ilaç kullanmamaya özen gösterilmelidir. Balık, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, katkı maddeli gıdalardan uzak durulmalıdır. Stres ve psikolojik sorunlar ürtikere yol açan en önemli nedenler arasındadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve gerekli durumlarda doktorunuzun reçetelediği ilaçlar kullanılmalıdır.
Anjioödem ise derinin daha derinlerinde ortaya çıkıp kabarıklık, şişme, kaşıntı veya yanma- batma hissi şeklinde bulgular veren ürtiker formudur. Sıklıkla göz kapaklarında, dudaklarda ve bazen ağız içinde olmaktadır. Eller etkilendiğinde şiş ve ağrılı olabilmektedir. Ağız içi etkilendiğinde nefes darlığı ve yutma güçlüğü gibi ciddi bulgulara yol açabilir. Anjioödem ve ürtiker ayrı ayrı görülebileceği gibi birlikte de olabilirler.
Her ikisinde de yakınmaların sebebi derideki alerji hücrelerinden (mast hücreleri) histamin salınımıdır. Egzersiz, deriye basınç uygulaması, soğuk gibi fiziksel faktörler, yiyecekler, ilaçlar ve enfeksiyonlar bu hücreleri uyarabilir. Bazı kronik ürtikerli hastalarda ise kişinin kan dolaşımında bulunan kendi bağışıklık sistemine ait yapıları (otoantikor) derideki mast hücrelerinden histamin salınımını uyarır. Ürtikerde her zaman neden tespit edilemeyebilir.
Ürtikerde kırmızı, kaşıntılı, 24 saat içinde kaybolan kabarıklıklar görülür. Bu kabarıklıklar birleşerek büyük boyutlara ulaşabileceği gibi küçük boyutlarda da kalabilirler, ortalarından iyileşerek halka gibi görünebilirler. Anjioödem göz kapakları, dudaklar, avuç içi ve ayak tabanında daha sık görülen şişlik şeklinde bulgu verir. Bazen ağız içi ve yemek borusunda da şişlik ortaya çıkabilir. Bu durum hastada nefes darlığı, yutma güçlüğü gibi şikayetlere neden olur. Anjioödem şişliklerinin gerilemesi genellikle 24 saatten uzun sürer.
En sık tetikleyici faktörler:
Ürtikerde en önemli olan ürtikeri kötüleştiren etkenlerden sakınmaktır. Ürtiker tedavisi süresince doktorunuzun size önereceği bazı gıda maddeleri ve ilaçlardan uzak durmak gerekmektedir. Gereksiz yere ilaç kullanmamaya özen gösterilmelidir. Balık, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, katkı maddeli gıdalardan uzak durulmalıdır. Stres ve psikolojik sorunlar ürtikere yol açan en önemli nedenler arasındadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalı ve gerekli durumlarda aşağıdaki ilaçlar kullanılmalıdır.
En sık kullanılan ilaçlar;
15 yılı aşkın klinik tecrübem ve profesyonel ekibim ile size tam ihtiyacını duyduğunuz cilt sağlığı çözümlerini ve tıbbi desteği doğallık ve kişinin ne istediğine odaklanan bir tedavi anlayışıyla sunuyorum.
© 2019, DR. Seher ARI. Tüm hakları saklıdır. | Tasarım: DijitalDR